top of page
Search
  • Kristiina Kuik-Tõnissoo, DVM

Varssumiskomplekt


Poegiv mära

Sugumärad on muutunud juba väga ümmarguseks ja mõtlema võiks hakata varssumise peale. Poegimine on loomulik protsess ja sellega on märad aegade hämarusest alates ise hakkama saanud, kuid ekstra valmisolek oma väärtusliku varsa sünniks ei ole kunagi liig.

Väga mugav on oodata poegimist, kui tallis on valmis nn varssumise komplekt. Turvaline on teada, et kiirel ajal on abivahendid kohe käepärast. Allolev nimekiri nö. must have list, see ei ole kivist; vastavalt sisetundele võib midagi lisada või osa ära jätta.

1. Telefoninumbrid. Nimekirjas võiks olla loomaarsti ja mõne sõbra number, et keerulises olukorras saaks operatiivselt abi kutsuda.

2. Pealamp uute patareidega. 80%märadest poegib öösel, seega on põhjust valmistuda pimedas töötamiseks.

3. Kell. Varss peab sünnitusteedest väljas olema 10 min jooksul

4. Puhtad rätikud. Kui kõik läheb hästi ja varss on sündinud, siis neid vaja polegi. Pea meeles, et inimene ei saa asendada mära! Lase esmalt märal toimetada. Varsa puhastamine on mära töö, kuid külmal ajal tuleb varss kiiresti kuivaks hõõruda, samas segamata mära kontakti varsaga. Juhul kui mära ei huvitu varsast, on üldiselt parim jätta nad omavahele, et nad saaksid tuttavaks. See tekitab eluliselt vajaliku ema-lapse sideme. Hea on kontrollida varsa sõõrmed ja vajadusel need puhastada.

5. Pliiats ja paber. Kirjuta üles kellaajad, kriisiolukorras on hea teada sünnituse eelnevat kulgu.

6. Puhtad ämbrid. Vee toomiseks, prügikastideks.

7. Sabaside. Hobusele on saba uhkuseks, kuid mitte poegimise ajal. Poegimine on oluliselt mugavam seotud sabaga. Pane sabaside peale enne, kui varss sünnib, hoidudes asjatust stressist märale ja varsale. Seo saba täielikult kinni, hea on kasutada isekleepuvat ühekordset sidet.

8. Konteiner platsenta jaoks, et oleks võimalik seda hiljem uurida.

9. Ühekordsed kindad. Poegimise abistaja hügieen on kohustuslik.

10. Jämedam niit. Niidiga saab vajadusel siduda varsa naba, jämedama nööriga saab siduda üles mära platsenta, kui päramiste väljutamisega läheb pikemalt. Tavaliselt eemalduvad päramised vahetult pealt poegimist, kuid see võib ka venida isegi kuni 3h. Mära ei tohi astuda päramistele peale, seetõttu tuleb platsenta üles siduda, et see oma raskuse toimel aeglaselt emakast eemalduks. Eelistatud on platseta sõlmimine, ära lõigata midagi ei tohi.

11. Lahtisti. Osadel varssadel võib olla probleeme mekooniumi ehk esimese (looteeas tekkinud) väljaheite väljutamisega. Millist lahtistit kasutada ja millal, seda tuleb konsulteerida oma loomarstiga. Lahtisti kasutamisel tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, et ei tekitataks vigastusi varsa õrnale soolele.

12. Päitsed ja nöör. Mära kinni sidumiseks või mis iganes toiminguteks.

13. Teravad, tömbi otsaga käärid. Lootekoti avamiseks vajadusel.

14. Terav nuga. Igaks juhuks.

15. Ternespiim. Külmutatud ternes säilib pikka aega ja on hea anda vastsündinud varsale, kui märal endal pole seda piisavalt.

16. Pehmetoimeline vedelseep. Paljud omanikud soovivad pesta mära udarat enne kui varss sealt imema hakkab. Loputa pestud ala väga hoolikalt, et varss ei imeks seebivett!

17. Antiseptiline lahus nabadesinfitseerimiseks. Nabakönt tuleb kasta üleni lahusesse mitu korda päevas 2-3 esimest päeva. Nabakönt on nakkustele avatud ja sedakaudu võib varss haigestuda. Hetkel loetakse parimaks nabadesinfitseerimise kloorheksidiini 0,5% lahust. Joodi sisaldavaid desoaineid võiks vältida, 1% joodilahus on nabadesoks liiga nõrk, kuid kangem joodilahus kahjustab nabaköndi õrna kudet ja teeb rohkem kahju kui head.

18. Väike tops naba desinfitseerimiseks

19. Ussirohi märale. Väga levinud on praktika, et märale antakse kohe peale poegimist ussirohtu.

649 views0 comments

Recent Posts

See All

ICSI hobuste sigimises

OPU ja ICSI hobuste sigimises Igal aastal sünnib maailmas ca paarkümmend tuhat vasikat ja tuhatkond varssa OPU ja ICSI tehnoloogiate abil. Mida ICSI endast kujutab ja milleks kasutatakse, seda proovin

bottom of page